De erkenning van een kind is een juridische handeling waarmee een persoon vrijwillig verklaart dat er een vaderschaps- (of moederschaps)band bestaat tussen de persoon en het betrokken kind.
Als een kind dat recht geeft op gewaarborgde gezinsbijslag erkend wordt, heeft de erkenning terugwerkende kracht tot aan de geboorte: de vader (of de moeder) wordt beschouwd als de vader (of de moeder) sinds de geboorte.
Als de ouder werknemer (of daarmee gelijkgesteld) of zelfstandige in België of het buitenland is, moet het recht in de algemene regeling of buitenlandse regeling vastgesteld worden vanaf de geboorte of vanaf het moment waarop de ouder werkt in België of het buitenland.
Het verschil in bedrag tussen de twee regelingen moet teruggevorderd worden vanaf het moment waarop de erkenning wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. De wettelijkheid van de betalingen op het moment dat ze uitgevoerd werden, wordt namelijk niet in twijfel getrokken.
Als daarentegen die erkenning tot gevolg heeft dat een hogere kinderbijslag toegekend wordt in de algemene regeling, kan die betaald worden voor zover de wettelijke verjaringstermijn nog niet verstreken is.
MO 451 van 3 juni 1987 en MO 451bis van 5 augustus 1991
De erkenning kan met terugwerkende kracht invloed hebben op het recht op gezinsbijslag voor de aanwijzing van de rechthebbende, en dus ook voor welke regeling uiteindelijk de kosten van de gezinsbijslag moet dragen en welk bedrag toegekend moet worden.