Bijlage 57 dd. 21 april 1995 licht de communautaire regels toe inzake terugvordering van ten onrechte naar een andere EER - lidstaat geëxporteerde kinderbijslag.
De coördinerende rol van de Verordeningen 1408/71 en 574/72 heeft voor gevolg dat het bevoegde orgaan van elke lidstaat overeenkomstig zijn toepasselijke regelgeving bepaalt welke bijslag ten onrechte werd toegekend en dat het bevoegde orgaan van de lidstaat waarnaar de bijslag werd geëxporteerd op basis van zijn reglementering medewerking verleent bij de recuperatie ervan. In voorkomend geval houdt deze laatste lidstaat, wanneer zijn reglementering dit toelaat, het debet in op de nog verschuldigde bijslag.
Het Bureau voor Belgische Zaken te Breda heeft ons in dit verband een uitspraak bezorgd van de Centrale Raad van Beroep waaruit blijkt dat er slechts verrekening van kinderbijslag kan gebeuren in situaties waarin het dezelfde rechthebbende betreft. Dit houdt in dat, in principe, verrekening van kinderbijslag tussen rechten van de vader en rechten van de moeder, ook in een gezinssituatie, niet meer mogelijk is.
Uit een analyse van de uitspraak door het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank en het BBZ blijkt echter dat verrekening toch mogelijk blijft met de rechten van een andere rechthebbende, voor zover een machtiging, ondertekend door beide rechthebbenden bij het verzoek om verrekening, wordt gevoegd, waaruit blijkt dat beide rechthebbenden het met de verrekening eens zijn (brief dd. 16.11.2005).
Voor de praktische gang van zaken vraagt het Bureau voor Belgische Zaken dan ook om, in voorkomend geval, bij de vraag om verrekening, onmiddellijk, een dergelijke machtiging te voegen.
De kinderbijslagfondsen worden dan ook gevraagd om bij de documenten die aan de dienst Internationale Mediatie van het departement Controle van de Rijksdienst worden bezorgd en die bedoeld zijn om via het Bureau voor Belgische Zaken, ten onrechte betaalde Belgische kinderbijslag te laten recupereren in Nederland, een verklaring te voegen waaruit blijkt dat zowel de rechthebbende in Nederland als deze in België, akkoord gaat met de verrekening.