Wanneer de kinderbijslaginstelling gegevens ontvangt die doen vermoeden dat er sprake is van een feitelijk gezin, verstuurt het fonds het formulier Vermoeden van een feitelijk gezin - J.
De betrokken personen kunnen via het formulier het vermoeden van een feitelijk gezin weerleggen of bevestigen. Het formulier moet altijd ondertekend worden door alle betrokken personen.
Onderdelen van het formulier J
- J-info: infoblad feitelijk gezin
- Verklaring geen feitelijk gezin te vormen - J-a
- Verklaring een feitelijk gezin te vormen - J-b
Weerleggen van een feitelijk gezin
Met het formulier Verklaring geen feitelijk gezin te vormen - J-a weerleggen de betrokken personen dat ze een feitelijk gezin vormen.
Het vormen van een feitelijk gezin kan immers negatieve gevolgen hebben voor de kinderbijslag:
- Het recht op een sociale toeslag kan verminderen of vervallen.
- Het recht op de eenoudertoeslag vervalt.
- Het recht op de verhoogde wezenbijslag vervalt.
Wanneer het vermoeden van een feitelijk gezin ontstaat door een wijziging van de gezinssamenstelling in het Rijksregister, dan kan dit vermoeden niet worden weerlegd met alleen het formulier J-a.
Om opnieuw recht te hebben op een sociale toeslag, de eenoudertoeslag of de verhoogde wezenbijslag, moeten de betrokken personen bewijzen dat ze geen feitelijk gezin vormen:
- via een wijziging van de gezinssamenstelling in het Rijksregister;
- met een Model 2 - Aangifte van adreswijziging;
- via de vaststelling ter plaatse van de gezinssamenstelling door de politie (geldt vanaf de datum van het proces-verbaal);
- met een geregistreerde huurovereenkomst;
- of met een vonnis, zittingsblad of arrest dat vaststelt dat de betrokken personen apart wonen (geldt vanaf de datum van het inleidende verzoekschrift).
Attest van het gemeentebestuur dat verklaart dat iemand zich op een bepaalde datum in het bevolkingsregister heeft laten inschrijven.
Bevestigen van een feitelijk gezin
Met het formulier Verklaring een feitelijk gezin te vormen - J-b bevestigen de betrokken personen dat ze een feitelijk gezin vormen.
Het vormen van een feitelijk gezin kan immers positieve gevolgen hebben voor de kinderbijslag:
- De kinderen kunnen worden gegroepeerd, zodat de kinderbijslaginstelling de kinderbijslag kan betalen volgens de rang die de kinderen innemen in het nieuw samengestelde gezin.
- De rechthebbende kan de kinderbijslag aanvragen voor de kinderen van de persoon met wie hij een feitelijk gezin vormt.