De erkenning - Begrip uit het burgerlijk recht

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Wat is de erkenning van een kind?

De erkenning is een juridische handeling waarbij iemand uit vrije wil verklaart dat er een band van vaderschap,  moederschap

Het is eerder zeldzaam dat het moederschap over een kind opgeëist wordt via een erkenning. Maar het gebeurt bijvoorbeeld wanneer er geen geboorteakte is.

of meemoederschap bestaat tussen hem/haar en het kind.

Er kan een band van meemoederschap gevestigd worden tussen het kind en de vrouwelijke partner van de biologische moeder.

De erkenning is een van de drie manieren om de afstamming vast te stellen, naast de afstamming van rechtswege (vb. een kind geboren binnen een huwelijk) en de afstamming gevestigd via een gerechtelijke beslissing.

Wanneer kan je een kind erkennen?

Een kind erkennen kan:

  • vóór de geboorte: op basis van een medisch attest van een arts of een vroedvrouw
  • bij de geboorteaangifte
  • na de geboorte

De erkenning heeft pas uitwerking vanaf het moment dat ze is overgeschreven op de kant van de registers van de burgerlijke stand.

Een akte van erkenning laten opmaken

Als de erkenning niet gebeurd is in de geboorteakte, dan kan ze worden vastgelegd via een authentieke akte opgemaakt door:

  • de ambtenaar van de burgerlijke stand
  • of een notaris
  • uitgezonderd een testament

Zodra de akte van erkenning is opgemaakt, wordt daarvan melding gemaakt op de kant van de akte van geboorte van het kind.

Art. 62 van het burgerlijk wetboek

Art. 327 van het burgerlijk wetboek

Welke gevolgen heeft de erkenning?

De erkenning van een kind legt de afstamming vast tussen het kind en de persoon die het kind erkent en dat met terugwerkende kracht tot de geboorte van het kind.

De zogeheten 'declaratieve werking'.

Specifieke kenmerken van de erkenning

  • Het is mogelijk om een ongeboren kind te erkennen (geen minimale zwangerschapsduur vereist). In dat geval:
    • Is de erkenning slechts ontvankelijk mits de voorafgaande toestemming van de moeder.
    • De persoon die het kind erkent kan het kraamgeld aanvragen.
    • Het kind krijgt bij de geboorte automatisch alle rechten die voortvloeien uit deze afstamming (vb. erfenis bij overlijden van de vader of de meemoeder).
  • De erkenning is niet onderworpen aan een specifieke termijn. Naargelang de leeftijd van het kind zijn er evenwel bepaalde instemmingen noodzakelijk:
    De erkenning van een meerderjarig kind of ontvoogde minderjarige is pas mogelijk mits de voorafgaande instemming van het betrokken kind.
    De erkenning van een minderjarig niet-ontvoogd kind is pas mogelijk mits de voorafgaande instemming van de ouder ten aanzien van dewelke de afstamming werd gevestigd en de instemming van het kind vanaf 12 jaar tenzij de rechtbank oordeelt dat het kind niet over het vereiste onderscheidingsvermogen beschikt.
  • Bij gebreke aan de noodzakelijke instemmingen, dient de persoon die het kind wenst te erkennen, de personen op te roepen waarvan de instemming vereist is voor de rechtbank, met het oog op een verzoening.
  • De erkenning kan ook betrekking hebben op een overleden kind dat zelf nakomelingen heeft. Als het kind overleden is zonder nakomelingen, kan het slechts erkend worden gedurende het jaar na zijn geboorte.
  • De erkenning is een persoonlijke handeling.
Dergelijke handeling kan enkel gesteld worden door de betrokken persoon zelf (er is geen bijstand of vertegenwoordiging mogelijk).
  • Wordt een kind erkend door meer dan één persoon van hetzelfde geslacht, dan heeft enkel de eerste erkenning gevolg zolang ze niet is vernietigd, tenzij ingeval van een erkenning door de meemoeder van een kind dat erkend werd door de moeder. Wanneer het kind erkend werd door de vader en een meemoeder, zal enkel de eerste erkenning gevolgen hebben, zolang ze niet is vernietigd.

Art. 327 van het burgerlijk wetboek

Art. 328 van het burgerlijk wetboek

Art. 328bis van het burgerlijk wetboek

Art. 329 van het burgerlijk wetboek

Art. 329bis van het burgerlijk wetboek

Top