Verenigingen en instellingen die worden geacht te beschikken over een impliciete lastgeving

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

De werknemersverenigingen, de ziekenfondsen, de organisaties van zelfstandigen en de verenigingen van gehandicapten of gepensioneerden worden verondersteld over een impliciete lastgeving te beschikken voor hun leden, die hen toelaat de mededeling te verkrijgen van de
sociale gegevens van persoonlijke aard over hun leden.

Deze verenigingen worden enkel genoemd als voorbeeld. Het is onmogelijk een lijst op te stellen van alle personen die er een belang bij hebben om bepaalde sociale gegevens te verkrijgen van de kinderbijslaginstellingen.

Die instellingen zijn met andere woorden vrijgesteld van de verplichting een uitdrukkelijke lastgeving voor te leggen, uitgaand van hun lid (de sociaal verzekerde).

De overeenkomst waarbij een partij (de lastgever) een andere partij (de lasthebber) de opdracht geeft om in naam en voor rekening van de lastgever rechtshandelingen te stellen en de lasthebber dit aanvaardt.

CO 1292 van 16 januari 1996

Inhoud van de antwoorden aan de lasthebber van de sociaal verzekerde

Enkel de sociale gegevens van persoonlijke aard die relevant zijn voor de gestelde vraag mogen worden meegedeeld. Het doel van de vraag moet strikt verband houden met het recht op gezinsbijslag van een bepaalde persoon. Hetzelfde geldt voor de meegedeelde gegevens.

Alle gegevens met betrekking tot een persoon die is of kan worden geïdentificeerd die nodig zijn voor de toepassing van de sociale zekerheid.

Voorwaarden

De aanvraag moet:

  • het aansluitingsnummer van de sociaal verzekerde bij de tussenkomende organisatie vermelden
  • ofwel op een andere manier bewijzen dat de organisatie de belangen van de sociaal verzekerde behartigt

Wanneer de tussenkomende instantie het Koninklijk Paleis is, moet een kopie bijgevoegd zijn van de brief van de persoon die om de tussenkomst verzoekt.

Kan de informatie ook telefonisch worden aangevraagd?

De instellingen waarvan wordt aangenomen dat ze over een impliciete lastgeving beschikken van de sociaal verzekerde kunnen per telefoon dezelfde gegevens verkrijgen als in geval van een schriftelijke aanvraag.

Daartoe moet echter aan dezelfde voorwaarden zijn voldaan als bij een schriftelijke aanvraag en moet de lasthebber zich identificeren en het aansluitingsnummer van de sociaal verzekerde bij zijn instelling vermelden.

Wat als de voorwaarden niet vervuld zijn?

Als niet is voldaan aan de voorwaarden van een mededeling van sociale gegevens buiten het netwerk van de sociale zekerheid, deelt men de tussenkomende persoon/organisatie schriftelijk (bij een schriftelijke aanvraag) of telefonisch (bij een telefonische oproep) mee dat de geldende regels niet vervuld zijn en dat de sociaal verzekerde zelf het gewenste antwoord zal ontvangen.

De regels die zijn bepaald door de beraadslagingen van het Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid
Top