De mededeling van sociale gegevens van persoonlijke aard is toegestaan aan natuurlijke en rechtspersonen en aan verenigingen die het bewijs leveren dat ze van de betrokken sociaal verzekerde een uitdrukkelijke lastgeving hebben ontvangen.
De lastgeving moet aan de volgende voorwaarden voldoen.
- Ze moet schriftelijk verleend zijn door de titularis van de gegevens, anders gezegd de sociaal verzekerde, of door zijn wettelijke vertegenwoordiger.
- Ze identificeert de titularis van de gegevens door de vermelding van zijn naam, voornamen, adres en datum en plaats van geboorte.
- Ze wordt door de lastgever, dus de sociaal verzekerde, ondertekend en gedateerd.
- Ze identificeert de lasthebber door de vermelding van zijn naam, voornamen en adres of door de vermelding van de naam, de voornamen en de hoedanigheid van de persoon die de rechtspersoon of de vereniging mag vertegenwoordigen.
- Ze bepaalt de types van sociale gegevens van persoonlijke aard die de lasthebber kan verkrijgen.
- Ze bepaalt voor welk doel de lasthebber die gegevens mag gebruiken.
- Ze bevat de geldigheidsduur van de lastgeving.
Inhoud van de antwoorden aan de lasthebber van de sociaal verzekerde
Enkel de sociale gegevens van persoonlijke aard die relevant zijn voor de gestelde vraag mogen worden meegedeeld. Het doel van de vraag moet strikt verband houden met het recht op gezinsbijslag van een bepaalde persoon.
Hetzelfde geldt voor de meegedeelde gegevens.
Met een expliciete lastgeving kan de lasthebber enkel die sociale gegevens verkrijgen die binnen het opzet van de lastgeving vallen.
Kan de informatie ook telefonisch worden aangevraagd?
De informatie telefonisch aanvragen, is enkel mogelijk wanneer de persoon die opbelt vooraf de schriftelijke lastgeving heeft meegedeeld aan de kinderbijslaginstelling. Tijdens het telefoongesprek geeft de lasthebber zijn identiteit (en als dat nodig is ook zijn telefoonnummer) én de naam, de voornamen, het adres, de geboorteplaats en -datum en het dossiernummer van de sociaal verzekerde.
De instelling mag de lasthebber dan de gegevens meedelen over de identiteit van de sociaal verzekerde en de staat van zijn dossier (en eventueel inlichtingen verstrekken over de aard van de vastgestelde problemen).