Derden die gegevens vragen die ze nodig hebben in het kader van de uitvoering van hun wettelijke opdrachten

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

CO 1292 van 16 januari 1996

Advocaten

Een advocaat die handelt voor rekening van zijn cliënt mag de sociale gegevens van persoonlijke aard krijgen waar hij schriftelijk om vraagt, als hij de exacte identiteit van zijn cliënt opgeeft (voornamen, familienaam, adres, geboortedatum). Het is daarbij van geen belang of het gaat om een gerechtelijke of administratieve procedure.

Alle gegevens met betrekking tot een persoon die is of kan worden geïdentificeerd die nodig zijn voor de toepassing van de sociale zekerheid.

Als de aanvraag een persoon betreft die geen cliënt is bij hem, dan moet hij een uitdrukkelijke lastgeving voorleggen.

De overeenkomst waarbij een partij (de lastgever) een andere partij (de lasthebber) de opdracht geeft om in naam en voor rekening van de lastgever rechtshandelingen te stellen en dat de lasthebber dit aanvaardt.

Gerechtsdeurwaarders

Als de deurwaarder een loonbeslagprocedure uitvoert op grond van een rechterlijke beslissing of op grond van een notariële akte (waarvan hij een kopie moet voorleggen), mag men de identiteit van de werkgever van de sociaal verzekerde / debiteur meedelen.
Als de deurwaarder beslag legt op de kinderbijslag voor een schuldeiser van de alimentatie, moet men een verklaring van derdenbeslag invullen nadat de deurwaarder een kopie heeft bezorgd van een rechterlijke beslissing of van een notariële akte.

OCMW

De OCMW's mogen tussenkomen op grond van de volgende bevoegdheden.

Voogdij

De OCMW's oefenen soms de voogdij uit over minderjarige kinderen.

Art. 57, §3, en 63 en 68 van de organieke wet van 8 juli 1976

Op grond daarvan en op voorwaarde dat ze het bewijs leveren dat ze in dit kader tussenkomen, mogen ze de mededeling krijgen van de sociale gegevens van persoonlijke aard waar ze om vragen.

Sociale bijstand

OCMW's die handelen krachtens de artikelen 60, § 2, 5° en 61 van de organieke wet van 8 juli 1976 mogen de gegevens krijgen waar ze om vragen.

Art. 60, §2, 5° en 61 van de organieke wet van 8 juli 1976

Subrogatierecht

Door het betalen van een voorschot op een sociale uitkering treedt het OCMW, van rechtswege en tot het bedrag van dit voorschot, in de rechten op de achterstallen waarop de geholpen persoon aanspraak kan maken.

Handelend krachtens Art. 98, § 2, van de organieke wet en krachtens Art. 16 van de wet van 2 april 1965 betreffende de tenlasteneming van de bijstand toegekend door de OCMW's, hebben die het recht om de sociale gegevens van persoonlijke aard die ze nodig hebben te vragen en te krijgen.

Art. 98, §2 van de organieke wet van 8 juli 1976

Art. 16, Wet van 2 april 1965

Banken, kredietinstellingen en verzekeringsmaatschappijen

In het kader van de kinderbijslagregeling kan niet gunstig worden geantwoord op vragen die uitgaan van banken, kredietinstellingen en verzekeringsmaatschappijen.

Notarissen

Aangezien het niet altijd eenvoudig te achterhalen is in welke hoedanigheid een notaris tussenkomt, stelt het Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid dat men gevolg moet geven aan een schriftelijke aanvraag voor een eigen cliënt van de notaris, op voorwaarde dat de cliënt zijn identiteit (naam, voornamen, adres en geboortedatum) goed is aangegeven.

Bijvoorbeeld: in het kader van een nalatenschap wordt de notaris beschouwd als een zaakwaarnemer.

Diplomatieke en consulaire posten

Twee conventies van Wenen (18 april 1961 en 24 april 1963) vormen de wettelijke grondslag voor de aanvragen van dergelijke derden. De instelling mag hieraan gevolg geven op voorwaarde dat ze schriftelijk aantonen dat ze de gegevens nodig hebben voor de uitoefening van hun opdrachten, conform de vermelde conventies.

Vereffenaars van faillissementen en curatoren

Vereffenaars van faillissementen en curatoren treden op grond van de Faillissementswet op bij faillissement. De instelling moet hen de gevraagde sociale gegevens van persoonlijke aard meedelen op voorwaarde dat zij aantonen dat ze deze gegevens nodig hebben in het kader van de vereffening of curatele waarmee zij zijn belast.

Faillissementswet van 8 augustus 1997

Schuldbemiddelaars

De instelling moet aan de schuldbemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken met betrekking tot de samenstelling en de vindplaats van het vermogen van de schuldenaar op wie de collectieve schuldenregeling van toepassing is.

Art. 1675/2, Gerechtelijk Wetboek

Art. 1675/6, Gerechtelijk Wetboek

Art. 1675/8, Gerechtelijk Wetboek

Art. 1675/17, Gerechtelijk Wetboek

CO 1292 van 16 januari 1996

Top