Welke situaties geven aanleiding tot een wijziging van de bijslagtrekkende?

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Volgende situaties veroorzaken een wijziging van bijslagtrekkende:

  • een wijziging van adres (hoofdverblijfplaats) van het kind waarbij het kind het gezin van de bijslagtrekkende verlaat;

Art. 3, 1ste lid 5° wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een rijksregister van de natuurlijke personen.

  • de opeising van de kinderbijslag door de vader voor een kind dat bij hem gedomicilieerd wordt en in 'co-ouderschap' wordt opgevoed;

Voorbeeld

Geert is de vader van Lynn, zes jaar oud. Hij is gescheiden van Mia, de moeder van Lynn (co-ouderschap). De kinderbijslag wordt aan Mia verder betaald. Op 9 oktober gaat Lynn officieel bij haar papa wonen en op 17 oktober vraagt Geert aan zijn kinderbijslaginstelling om zelf de kinderbijslag van Lynn te ontvangen. Vanaf 1 november betaalt de kinderbijslaginstelling de kinderbijslag van Lynn aan de vader, Geert.
  • een jongere die huwt, wordt bijslagtrekkende voor zichzelf;
  • een jongere die ontvoogd is en een andere hoofdverblijfplaats heeft dan de bijslagtrekkende, wordt bijslagtrekkende voor zichzelf.
De ontvoogding is een rechterlijke beslissing (een minderjarige die 15 jaar geworden is, kan door de jeugdrechtbank meerderjarig verklaard worden) of een wettelijk gevolg van het huwelijk.
De ontvoogding stelt een minderjarige gelijk met een meerderjarige voor de meeste aspecten van het burgerlijk recht.
  • een jongere die 16 jaar is geworden en een andere hoofdverblijfplaats (woonplaats) heeft dan de bijslagtrekkende, wordt bijslagtrekkende voor zichzelf;
  • een rechtgevend kind, dat kinderbijslag ontvangt voor zijn eigen kind, wordt ook bijslagtrekkende voor zichzelf;
  • de aanduiding, in zijn eigen belang, van een andere bijslagtrekkende (verbonden door een graad van verwantschap of aanverwantschap in de 1ste graad - verwantschap door adoptie telt mee) door het kind dat alleen woont;

Voorbeeld

Barbara is 20 jaar, studeert nog en woont officieel op een eigen adres. Ze ontvangt zelf haar kinderbijslag. Dat is dan het bedrag van een eerste of enig kind. Haar moeder krijgt nog kinderbijslag voor 2 andere jongere kinderen.
Maar Barbara kan aan de kinderbijslaginstelling vragen dat haar kinderbijslag betaald wordt aan haar moeder. Die krijgt dan kinderbijslag voor drie kinderen. Dat is meer dan de som van de kinderbijslag die Barbara voor zichzelf en haar moeder voor twee kinderen krijgt.
  • de plaatsing van een kind in een instelling of pleeggezin;
  • de aanstelling van een schuldbemiddelaar door de arbeidsrechtbank;
  • de aanstelling van een voogd of voorlopig bewindvoerder;
  • een verzet aangetekend bij de familierechtbank of de vrederechter, in het belang van het kind, door de vader, de moeder, de adoptant, de pleegvoogd, de bewindvoerder, het meerderjarig kind, de voogd, de toeziende voogd, de curator of de rechthebbende, volgens het geval, tegen de betaling van de kinderbijslag aan de huidige bijslagtrekkende;
    CO 1399  van 18 november 2014

Bijzonder geval: de sommendelegatie

Een sommendelegatie is een gerechtelijke beslissing die de kinderbijslag toekent aan een andere persoon dan de wettelijke bijslagtrekkende.

Meestal betreft het vonnissen in het kader van een echtscheidingsprocedure waarbij de kinderbijslag aan de vader wordt toegekend.

Om de gerechtelijke beslissing in aanmerking te kunnen nemen, moet het kinderbijslagfonds er kennis van hebben:
- Het kinderbijslagfonds is partij in het geding:
In dit geval is het kinderbijslagfonds zonder andere formaliteit gebonden door het vonnis dat haar automatisch, via de griffie van de familierechtbank, ter kennis werd gebracht.
- Het kinderbijslagfonds is geen partij in het geding:
Bij geschillen tussen andere partijen, moet het vonnis aan het kinderbijslagfonds op wettige wijze tegenstelbaar gemaakt worden opdat het uitwerking zou hebben.
Vanuit het streven naar administratieve vereenvoudiging volstaat het om aan de betrokkene een kopie (d.i. een volledige en onbewerkte kopie) te vragen van het vonnis, het arrest of de gerechtelijke beslissing. A fortiori is een vonnis dat betekend werd aan het kinderbijslagfonds tegenstelbaar.
Dienstbrief 996/126 van 19 december 2016
Dienstbrief 996/126bis van 14 december 2017

  • Sinds 1 juli 2014 vallen de zelfstandigen onder de toepassing van de AKBW en geldt het algemene principe dat de moeder de bijslagtrekkende van de kinderbijslag is. In artikel 69 AKBW is bepaald dat de vaders die bijslagtrekkende waren in de zelfstandigenregeling, die hoedanigheid verliezen. Om te vermijden dat betalingen onderbroken worden bij de inwerkingtreding van de AKBW, werd bepaald dat de vader de kinderbijslag blijft ontvangen zolang de moeder niet vraagt dat de kinderbijslag rechtstreeks aan haar betaald wordt. Om nodeloze administratieve taken te vermijden kan echter direct aan de moeder betaald worden als die geïdentificeerd kan worden en zolang dat uiteraard de betaling van de kinderbijslag niet onderbreekt.
    CO 1397 van 7 juli 2014
Top