Het Rijksregister van de natuurlijke personen (RNP), kortweg het Rijksregister, bevat voor elke persoon die de Belgische nationaliteit heeft of die wettig in België verblijft:
- zijn wettelijke woonplaats
- en zijn gezinssamenstelling
Wettig in België verblijft:
Personen die geen Belgische nationaliteit hebben, worden enkel opgenomen in de gemeenteregisters, en dus in het Rijksregister, als zij wettig in België verblijven (of er daartoe een procedure loopt).
Aangezien bepaalde gegevens uit het Rijksregister vereist zijn voor de toekenning van de gezinsbijslag, moeten de buitenlandse actoren in de praktijk dus wettig in België verblijven hoewel de Algemene kinderbijslagwet hen hier niet toe verplicht.
De actoren in een kinderbijslagdossier zijn de rechthebbende, de bijslagtrekkende, het rechtgevend kind en de potentiële rechthebbende(n).
Algemene kinderbijslagwet:
In tegenstelling tot de wet gewaarborgde gezinsbijslag, die hen hier wel expliciet toe verplicht.(Zie Wet van 20 juli 1971)
De gemeenten verstrekken die gegevens aan het Rijksregister.
Zij geven voor elke inwoner de hoofdverblijfplaats als wettelijke woonplaats op.
De wettelijke woonplaats
Mensen verblijven niet permanent op dezelfde plaats.
Met het begrip "domicilie" of "wettelijke woonplaats" kent het recht daarom een lokalisatieplaats toe aan natuurlijke personen.
De wettelijke woonplaats wordt gedefinieerd als de hoofdverblijfplaats van een persoon.
In tegenstelling tot de verschillende verblijfplaatsen die een persoon kan hebben, is de woonplaats dus uniek.
Meerderjarigen en ontvoogde minderjarigen zijn gedomicilieerd op de plaats waar ze werkelijk wonen en dus hun hoofdverblijfplaats hebben.
Niet-ontvoogde minderjarigen hebben hun woonplaats:
- op de gemeenschappelijke hoofdverblijfplaats van de vader en de moeder
- of, wanneer de vader en de moeder niet meer samenwonen, op de hoofdverblijfplaats van een van hen
Bij de plaatsing van een minderjarig kind in een instelling gaat men er van uit dat het kind deel uitmaakt van het gezin van de bijslagtrekkende die een derde van de kinderbijslag ontvangt.
Wanneer dat derde van de kinderbijslag gestort wordt op een spaarrekening op naam van het kind, dan geldt het gezin van de rechthebbende als woonplaats van het kind.