Fasen van de procedure voor collectieve schuldenregeling

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Aanvraag van de schuldenaar aan de arbeidsrechtbank

Iemand (of een al dan niet gehuwd paar) die in de onmogelijkheid meent te zijn om de schulden terug te betalen vraagt de arbeidsrechtbank om toepassing van de procedure voor collectieve schuldenregeling en dus om de aanduiding van een schuldbemiddelaar.

Art. 578, 14° Gerechtelijk Wetboek

In deze fase van de procedure, heeft dit geen gevolgen voor de kinderbijslag.

Beschikking van toelaatbaarheid

Als de arbeidsrechtbank oordeelt dat de aanvraag gegrond is spreekt hij een beschikking van toelaatbaarheid uit waarin een schuldbemiddelaar wordt aangewezen.

De beschikking van toelaatbaarheid is het vonnis waarbij de rechter het verzoek van de schuldenaar tot het verkrijgen van een collectieve schuldenregeling "toelaatbaar" verklaart. Door deze stap in de procedure wordt de schuldenaar (de persoon die diep in de schulden zit) met " schuldenlast" toegelaten tot de collectieve schuldenregeling als de rechter oordeelt dat voldaan is aan de voorwaarden. In deze beschikking gebeurt ook de aanstelling van de schuldbemiddelaar. (een advocaat, notaris of deurwaarder, een OCMW, enz).

De schuldenaar heeft bij het indienen van zijn verzoekschrift verklaard bijslagtrekkende, schuldeiser van een kinderbijslaginstelling, te zijn en/ofschuldenaar van een kinderbijslaginstelling

Persoon die ten onrechte verkregen kinderbijslag moet terugbetalen.

In verband met de verschuldigde kinderbijslag

De aanvrager van de collectieve schuldenregeling is schuldeiser van een kinderbijslaginstelling.

De griffie stuurt een kennisgeving van de beschikking van toelaatbaarheid naar de kinderbijslaginstelling.

Zodra de kinderbijslaginstelling deze kennisgeving ontvangt, is zij verplicht de verschuldigde bijslag te betalen op een geblokkeerde rekening geopend door de schuldbemiddelaar, op naam van de schuldenaar.

Gewone betalingen na vervallen termijn en eventuele regularisaties.

Art. 1675/9 Gerechtelijk Wetboek

In verband met de terug te vorderen kinderbijslag

De aanvrager van de collectieve schuldenregeling is schuldenaar van een kinderbijslaginstelling.

Indien kinderbijslag moet teruggevorderd worden, dient de kennisgeving van de beschikking van toelaatbaarheid vergezeld te zijn van een formulier van aangifte van schuldvordering.

Die aangifte moet door de kinderbijslaginstelling binnen de maand na toezending worden ingediend bij de schuldbemiddelaar.

Opgelet

Deze aangifte dient te gebeuren aan de hand van een aangetekend schrijven met ontvangstbericht gericht aan de schuldbemiddelaar, ofwel op het kantoor van de schuldbemiddelaar. In het laatste geval geeft de schuldbemiddelaar of zijn gevolmachtigde een ontvangstbericht af.

In de aangifte van schuldvordering moet staan:

  • dat het gaat om een schuld in verband met kinderbijslag die al dan niet bekrachtigd is door een beslissing van de arbeidsrechtbank, die bevoegd is in het kader van verzet bij gezinsbijslag. Een kopie van de naar de bijslagtrekkende verzonden betekening moet worden bijgevoegd;

Art. 580, 1° Gerechtelijk Wetboek

  • het bedrag van de ten onrechte betaalde kinderbijslag die nog teruggevorderd moet worden en
    de terugvorderingsmodaliteiten die tot dan zijn toegepast;
Percentage van inhouding / gespreide terugbetaling met akkoord van de kinderbijslaginstelling of toegestaan door de arbeidsrechtbank.
  • het bedrag van de door de debiteur verschuldigde intresten op grond van een rechterlijke beslissing of ingevolge de toepassing van het handvest van de sociaal verzekerde (bedrog van de debiteur);

Art. 21 van het Handvest van de Sociaal Verzekerde

  • het bedrag van de gerechtskosten die op de sociaal verzekerde verhaald kunnen worden (o.m. kosten van betekening van een vonnis bij verstek of kosten van een vergeefs beslag);
  • in voorkomend geval, het feit dat bij het arbeidsgerecht een terugvorderingsprocedure lopende is.

De schuldenaar heeft bij het indienen van zijn verzoekschrift niet verklaard - of wist niet - bijslagtrekkende (schuldeiser van een kinderbijslaginstelling) te zijn en/ofschuldenaar van een kinderbijslaginstelling.

Persoon die ten onrechte verkregen kinderbijslag moet terugbetalen.

Er is geen kennisgeving gestuurd naar de kinderbijslaginstelling met als gevolg dat ze niet weet dat er een schuldbemiddelaar is aangesteld.

Opgelet

In dit geval is de kinderbijslaginstelling een "vergeten debiteur" als het kinderbijslag moet betalen en/of een "vergeten schuldeiser" als zij moeten terugvorderen van de persoon met overmatige schuldenlast.

Wat betreft de verschuldigde kinderbijslag: de betalingen aan de bijslagtrekkende zijn gebeurd "te goeder trouw" en werken "bevrijdend" voor de kinderbijslaginstelling.

De kinderbijslaginstelling had geen weet van de beschikking van toelaatbaarheid, en handelde dus te goeder trouw.

Voor het debet dat moet teruggevorderd worden als vergeten schuldeiser, kan de kinderbijslaginstelling derdenverzet aantekenen.

Procedure die bij de arbeidsrechtbank kan worden ingeleid om verzet aan te tekenen tegen de beschikking van toelaatbaarheid.

Art. 1675/16, 3° Gerechtelijk Wetboek

Daar dit een zeer zware procedure is moet de kinderbijslaginstelling om te beginnen de schuldbemiddelaar en de griffie van de betrokken rechtbank contacteren zodra ze weet krijgt van het bestaan van een be schikking tot toelaatbaarheid, door uit eigen beweging een aangifte van schuldvordering te doen.

Alle betrokken partijen moeten gedagvaard worden.
Die aangifte zal ontvankelijk zijn, aangezien niet kan gesteld worden dat ze laat tijdig is.

Wanneer een kinderbijslaginstelling inhoudingen doet voor de rekening van een andere instelling en slechts één van hen wordt in kennis gesteld van de collectieve schuldenregeling, moet ze de schuldbemiddelaar en de griffie van de betrokken rechtbank hiervan informeren, alsook de andere kinderbijslaginstelling op de hoogte brengen.

Minnelijke aanzuiveringregeling

De schuldbemiddelaar stelt een minnelijke aanzuiveringregeling ter goedkeuring voor aan de betrokkene zelf en aan de schuldeisers.

Art. 1675/10 van het Gerechtelijk Wetboek

De kinderbijslaginstelling mag haar debet niet laten verminderen.

Opgelet

Tenzij daar tegenover een aanrekening op zijn reservefonds staat omdat vanuit sociaal oogpunt beter niet teruggevorderd wordt.

Tenzij daar tegenover een aanrekening op zijn reservefonds staat omdat terugvordering technisch gezien onmogelijk is omdat betrokkene geen enkel goed bezit waarop beslag kan worden gelegd.

Tenzij daar tegenover een aanrekening op zijn reservefonds staat omdat de schuldvordering minder dan 25 EUR bedraagt en geen inhoudingen op nog verschuldigde kinderbijslag mogelijk zijn.

Als alle partijen zich akkoord hebben verklaard met de minnelijke aanzuiveringregeling wordt de regeling door de arbeidsrechtbank gehomologeerd.

Gerechtelijke aanzuiveringregeling

Als geen akkoord wordt bereikt wordt de zaak opnieuw aan de arbeidsrechtbank voorgelegd die dan als volgt kan beslissen:

  • geen mogelijkheid tot collectieve schuldenregeling, wat een terugkeer betekent naar de situatie voor de aanvraag om collectieve schuldenregeling;
  • een gerechtelijke aanzuiveringregeling zonder kwijtschelding van schulden in hoofdsom;

Zonder het principe ter discussie te stellen dat bestaande schulden moeten terugbetaald worden kan de rechtbank:

  • de betaling van de schulden in hoofdsom en van de intresten en kosten uitstellen of herschikken; zo kan de rechtbank nieuwe afbetalingstermijnen toestaan die voor de schuldenaar gunstiger zijn, of een lager inhoudingpercentage beslissen;
  • intresten en kosten geheel of gedeeltelijk kwijtschelden.
  • de gedeeltelijke kwijtschelding van de ten onrechte betaalde kinderbijslag.

Op verzoek van de schuldenaar kan de arbeidsrechtbank schulden in hoofdsom kwijtschelden.

Top