Overgang van een buitenlands recht naar een Belgisch recht

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Als een recht op Belgische kinderbijslag volgt op een recht op kinderbijslag in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER), dan heeft de Europese regelgeving voorrang op de Belgische wetgeving.

Er bestaat daarover een specifieke Europese bepaling:

1. Als in de loop van een kalendermaand de toepasselijke wetgeving of de bevoegdheid voor de kinderbijslag van de ene lidstaat naar de andere overgaat, blijft de instelling die bij het begin van die maand de kinderbijslag betaalde op grond van de toepasselijke wetgeving, bevoegd voor die bijslag tot het einde van die maand, ongeacht de in de wetgeving van de betrokken lidstaten bepaalde vervaldagen voor het recht op kinderbijslag.

2. Ze deelt de instelling van de andere betrokken lidstaat of lidstaten mee op welke datum ze de betaling van de kinderbijslag beëindigt. De betaling van de bijslag door de andere betrokken lidstaat of lidstaten gaat in op die datum.

Art. 59 van Verordening (EG) nr. 987/2009

De richtlijnen zijn als volgt:

1. Als het recht op Belgische kinderbijslag ontstaat in de loop van een maand, begint het Belgische recht op de 1e dag van de maand volgend op de maand waarin het recht op grond van de wetgeving van een andere lidstaat eindigt

De dag van de gebeurtenis die het recht doet ontstaan (bv. begin werk, begin samenwonen met Belgische rechthebbende enz.)

Voorbeeld

De moeder werkt niet, de vader werkt tot 15 juli in Frankrijk. Op 16 juli begint hij in België te werken. Frankrijk betaalt tot 31 juli en België begint kinderbijslag te betalen vanaf 1ste augustus.

2. Als het recht op kinderbijslag ontstaat op de 1e dag van een maand, begint het Belgische recht de 1e dag van die maand of de 1e dag van de volgende maand naargelang de datum waarop de betalingen beëindigd werden door de lidstaat die de kinderbijslag voordien betaalde.

Voorbeelden

1/ De moeder werkt niet, de vader werkt tot 15 juli in Nederland. Nederland betaalt de kinderbijslag. Op 1ste augustus begint de vader in België te werken.
Nederland zegt dat het de kinderbijslag betaalt tot 31 juli.

België neemt de betalingen over vanaf 1ste augustus.

2/ De moeder werkt niet en de vader werkt in Nederland. Vanaf 1ste augustus vormt de moeder een feitelijk gezin met een persoon die in België werkt. België zegt aan Nederland dat volgens art. 48 van de AKBW er recht is op Belgische kinderbijslag vanaf 1ste september.

Nederland zegt dat het tot 31 augustus betaalt.

Op basis van de verklaringen van Nederland begint België effectief te betalen op 1ste september.

Als Nederland gezegd had dat het zou betalen tot 31 juli, dan had België de betalingen overgenomen op 1ste augustus.

3. Als het niet gaat om opeenvolgende rechten op kinderbijslag omdat geen recht kon vastgesteld worden in een andere lidstaat, dan is niet art. 59 van Verordening (EG) nr. 987/2009 van toepassing maar wel art. 48, eerste lid AKBW.

Voorbeeld

De moeder werkt niet, de vader woont en werkt in Zweden. Er is geen recht op kinderbijslag in Zweden omdat de kinderen ouder zijn dan 16. Vanaf  1ste vormt de moeder een feitelijk gezin met een persoon die in België werkt.
Volgens de AKBW is er recht op Belgische kinderbijslag vanaf 1ste 1ste september.
Top