Situatie
Een gezin met recht op een sociale toeslag of de verhoogde wezenbijslag neemt in het kader van een al dan niet wederkerige interculturele uitwisseling een jongere in het gezin op. Door die domiciliëring bij het gastgezin in België kan het vermoeden ontstaan dat een feitelijk gezin is gevormd.
Volgens het attest van AFS, de organisatie die de uitwisselingen organiseert, zal de jongere een schooljaar in België verblijven en in het middelbaar onderwijs ingeschreven zijn.
Dat de jongere in een Belgisch gezin wordt opgenomen, betekent niet dat een Belgische jongere als tegenprestatie in een gezin van het land van herkomst van die jongere wordt opgenomen en het opvanggezin dekt de huisvestingskosten van de jongere (voedsel, huisvesting, onderhoud).
In het attest van AFS staat dat het opvanggezin geen vergoeding van de organisatie ontvangt om de jongere in het gezin op te nemen.
Advies
Een opgevangen buitenlandse student kan met een rechtgevend kind gelijkgesteld worden om het vermoeden te weerleggen dat een feitelijk gezin gevormd wordt. De basis van de opvang is immers de culturele uitwisseling en er is geen gemeenschappelijke wil om de dagelijkse beslommeringen samen te regelen of om de bestaansmiddelen samen te leggen.
Rechtvaardiging
Het doel van de uitwisseling moet de interculturele opvang van jongeren zijn, ongeacht of dat in de twee landen gebeurt.
Hier heeft AFS, een vzw die jongeren van 16 tot 18 jaar uitwisselt, een uitwisseling georganiseerd waarbij enkel een jongere naar België komt maar ze organiseert ook andere soorten uitwisselingen waarbij ook jongeren naar het buitenland gaan.
AFS werkt op vrijwillige basis, zowel voor de opvanggezinnen als voor de personen die de jongeren opvangen (oriëntatieweekends, contactpersonen etc.).
Het vrijwillig aspect van het opvanggezin lijkt ook essentieel en karakteristiek te zijn voor een interculturele uitwisseling. De doelstelling mag niet zijn om er financieel beter van te worden, er moet een ervaring gedeeld worden en jongeren moeten andere levens- en denkwijzen en andere talen kunnen ontdekken en mensen beter leren kennen. In die context wordt vaak vermeld dat de jongere beschouwen als een kind van het gezin een inherent deel van de uitwisseling is.
De instelling die de uitwisselingen organiseert moet erkend zijn door een Belgische overheid of een instelling van openbaar nut, waardoor een minimum aan wettelijkheid en betrouwbaarheid gegarandeerd kan worden. AFS, een internationale organisatie voor de uitwisseling van studenten en jonge volwassenen, die interculturele relaties aanmoedigt en begeleidt via lange verblijven in het buitenland, is bijvoorbeeld erkend door het Waalse Gewest en heeft banden met de Ligue des Familles.