De kinderen met een aandoening

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Bij ontvangst van het resultaat van het medisch onderzoek van de FOD Sociale Zekerheid wordt aan het gezin een motiveringsbrief gestuurd over het recht op de bijkomende bijslag voor de kinderen met een aandoening. Het betreft medische beslissingen ten gevolge van een nieuwe aanvraag, een ambtshalve herziening of een herziening op aanvraag van het gezin.

999/155 van 5 november 2009

996/92 van 6 mei 2009

Wanneer kinderen met een aandoening een winstgevende activiteit uitoefenen behouden ze het recht op de bijkomende bijslag tot en met de maand augustus van het jaar waarin ze 18 worden. Vanaf de maand september van dat jaar vormen bepaalde soorten tewerkstelling en het ontvangen van een sociale uitkering in de werkloosheids- of de arbeidsongeschiktheidsregeling een beletsel voor de bijkomende bijslag.
Indien het kind dan over een andere hoedanigheid beschikt, student, leerling of werkzoekende schoolverlater, kan het recht op toeslag behouden blijven indien aan de specifieke voorwaarden van dat statuut voldaan is. De volgende brieven worden aan het gezin verzonden:

  • Brief 1: kind met aandoening: 18 jaar - info
    In de maand juli van het jaar waarin het kind 18 wordt een informatiebrief verznden over het recht op de bijkomende bijslag.
  • Brief 3: kind met een aandoening: tewerkstelling - flux D062
    Wanneer blijkt dat het kind de hoedanigheid van student heeft wordt een specifieke informatiebrief verstuurd.
  • Brief 4: Kennisgeving en motivering van een schuld ontstaan doordat een kind met een handicap als student te veel uren werkte - actief dossier met mogelijke inhoudingen / laag bedrag
    Wanneer uit het tewerkstellingsbericht blijkt dat de student meer werkte dan het toegelaten aantal uren wordt de bijkomende bijslag teruggevorderd.
  • Brief 5: kind met een aandoening: tewerkstelling - flux D043
    Bij ontvangst van een bericht van inschrijving als werkzoekende wordt de bijkomende bijslag geschorst en worden de inkomsten opgevraagd met het formulier P20, waarbij een informatiebrief wordt gevoegd.
  • Brief 6: kind met een aandoening: tewerkstelling - DMFA leerling
    Wanneer blijkt dat het kind tewerkgesteld is met een leercontract, wordt de bijkomende bijslag geschorst en worden de inkomsten opgevraagd met het aangepaste formulier, waarbij een informatiebrief wordt gevoegd.
  • Brief 7: kind met een aandoening: tewerkstelling - onderzoek Art. 62 AKBW
    Als geen andere hoedanigheid van het kind gekend is, wordt de bijkomende bijslag geschorst en brief verzonden, samen met een schoolformulier P7.
  • Brief 8: kind met een aandoening: einde tewerkstelling
    Als de tewerkstelling stopgezet wordt kan de bijkomende bijslag terug toegekend worden.

996/98 van 24 mei 2011

 

Top