Als een recht op Belgische kinderbijslag gevolgd wordt door een recht op kinderbijslag in een andere lidstaat, dan kunnen de regels van de trimestrialisering niet volledig toegepast worden.
In Verordening 987/2009 bepaalt het artikel 59 namelijk:
1. Als in de loop van een kalendermaand de toepasselijke wetgeving of de bevoegdheid voor de kinderbijslag van de ene lidstaat naar de andere overgaat, blijft de instelling die bij het begin van die maand de kinderbijslag betaalde op grond van de toepasselijke wetgeving, bevoegd voor die bijslag tot het einde van die maand, ongeacht de in de wetgeving van de betrokken lidstaten bepaalde vervaldagen voor het recht op kinderbijslag.
2. Ze deelt de instelling van de andere betrokken lidstaat of lidstaten mee op welke datum ze de betaling van de kinderbijslag beëindigt. De betaling van de bijslag door de andere betrokken lidstaat of lidstaten gaat in op die datum.
Die regel is slechts van toepassing als een recht op kinderbijslag in een andere lidstaat vastgesteld kan worden.
Als er in de lidstaat die volgt op het Belgische recht geen recht op kinderbijslag bestaat (bijvoorbeeld omdat het kind ouder is dan de leeftijdsgrens), dan is artikel 59 niet van toepassing en kan het recht getrimestrialiseerd worden. Dat wordt kind per kind bepaald.
1/ De moeder werkt niet en de vader werkt in België. In het gezin is er een kind van 15 jaar en een van 19 jaar.
Op 15 november begint de vader in Nederland te werken.
Het recht op Belgische kinderbijslag voor het jongste kind eindigt op 30 november en Nederland neemt de betalingen over vanaf 1 december.
Voor het oudste kind bestaat er geen recht op Nederlandse kinderbijslag omdat Nederland doorgaans slechts kinderbijslag betaalt tot het einde van het kwartaal waarin het kind 18 jaar wordt. Voor dat kind kan men het recht trimestrialiseren en kinderbijslag volgens het Belgische recht betalen tot 31 maart.
2/ De moeder werkt niet en de vader werkt in België. Het gezin telt een kind ouder dan 3 jaar. Op 15 februari begint de vader in Frankrijk te werken. Frankrijk betaalt geen kinderbijslag voor een enig kind ouder dan 3 jaar. België kan dus betalen tot 30 juni.
Als het gezin in België woont, kan er vanaf 1 juli eventueel een recht ontstaan als de rechthebbende vader grensarbeider is.
Dit is enkel van toepassing voor dossiers waarin het Belgische recht gebaseerd is op werk of een gelijkgestelde situatie (werkloosheid of ziekte van minder dan 6 maanden). Voor de andere situaties is een andere oplossing mogelijk.
Er is recht op kinderbijslag op basis van het pensioen van de vader.
Op 15 april begint de moeder in Frankrijk te werken. Het recht als werknemer is prioritair.
De Belgische instelling vraagt de Franse instelling wanneer ze begon te betalen.
Als Frankrijk vanaf 1 april kan betalen, betaalt België een eventueel verschil vanaf 1 april.
Als Frankrijk vanaf 1 mei kan betalen, betaalt België de kinderbijslag van april en een eventueel verschil vanaf 1 mei.